Ieder kitten is weer een wonder, elk nestje weer zo anders. We zijn trots en genieten van onze kleine wondertjes en daarom ook deze pagina met alle dagboekjes. Ik hoop dat u er net zo van geniet als wij dat doen, om terug te kijken naar hoe een leventje begon.
     


2011

A nest

15-07-2011

B nest

06-08-2011


2012

C nest

01-04-2012

D nest

31-07-2012

E nest

16-08-2012

F nest

21-10-2012


2013


2014

G nest

1-3-2014

 

 

 
 
     

Waarom wij dagboekjes hebben ipv enkel foto's van de nestjes.

Naar aanleiding van enkele reacties op de dagboekjes van de nesten die ik kreeg van mensen om me heen, schrijf ik eigenlijk dit stukje. Sommigen mensen lijken het niet te waarderen wanneer ik meld dat er een kitten is gestorven, anderen vinden het kennelijk niet verstandig dat ik dat doe. Waarom ik de informatie over de nestjes, hun groei, hun belevenissen maar ook de verdrietige gebeurtenissen zo op mijn website zet heeft een reden. Ik heb vóór alles niets te verbergen, en kittensterfte net na de geboorte of omdat ze ziek worden komt bij iedere fokker voor, vroeg of laat.

Een kitten is zó kwetsbaar en in de praktijk loop je altijd achter de feiten aan.  Je kan je katten testen op vele dingen, en ik ben van mening dat wanneer je met een ras bezig bent dat ook je plicht is. Je kan de stambomen goed bestuderen zodat je weet wat voor een dingen er in een lijn voorkomen: dat zijn allemaal dingen die je zelf in de hand hebt en wat naar mijn mening een plicht is als je met een ras gaat fokken. Je kan een beetje “plannen” wie met wie een nestje gaat krijgen en wanneer dat ongeveer zal zijn. Maar wat je niet in de hand hebt is je kat, soms spelen hormonen een enorme rol, soms is een poes jaloers op kittens van een ander en wil graag mee moederen. Dan zul je in het welzijn van het dier moeten handelen ook al komt het jou even niet uit.  

Natuurlijk wensen en hopen we allemaal op een dolgelukkige en trotse moederpoes en een nestje dat voorspoedig groot wordt. Maar dat heb je buiten de dingen die je natuurlijk moet doen als bv goede en gezonde voeding, een hygiënische en rustige omgeving en ga zo maar door, niet altijd in de hand. Soms is een kitten niet klaar voor de grote wereld, soms is er in de zwangerschap iets niet helemaal goed gegaan met de ontwikkeling. Dan kan je snel in de gaten hebben dat er iets mis is, maar soms heb je ook geen idee wat er speelt. Dan kan je enkel observeren en ondersteunen waar nodig. En soms moet je moeilijke beslissingen nemen uit respect voor je kitten of je kat. Ze moeten een katwaardig bestaan kunnen leiden, kwakkelkatjes of katjes die altijd belemmerd worden in hun doen en laten is natuurlijk ook niet goed. En natuurlijk moet je dit per situatie bekijken.  

Even heb ik gedacht om dan maar te stoppen met de dagboekjes want natuurlijk heb ik zelf ook mijn verdriet als een kitten overlijdt, als elke behandeling niet aan lijkt te slaan. Ik ben een gevoelsmens en zodra ik geen traan laat als een kitten overlijdt of als ik een kitten naar zijn gouden mandje breng, stop ik per direct met fokken. Dit is wie ik ben, dit is de manier waarop ik met mijn cattery bezig wil zijn.

Ik hoop ook dat mensen die dit lezen en die ook graag een nestje willen gaan doen er wat van kunnen leren, fokken is niet altijd leuk, een nestje is niet altijd genieten. Fokken is als een achtbaan: zo ben je op de top van het geluk, en niet veel later ben je onderaan en is alles minder leuk. Je moet het op kunnen brengen om soms je nachtrust op te geven, even niet bij vrienden op bezoek of vrienden bij jou. Ook dat is fokken, en nog altijd kan ik zeggen: fokken is voor mij een grote passie. Mijn dieren mijn alles, mijn kittens mijn kleine wondertjes. Dat is wie ik ben en waar ik voor sta. Op het moment dat ik dingen moet gaan verzwijgen, ben ik niet meer wie ik ben.